Populära inlägg

onsdag 30 november 2011

Missade tillbakablickar

Efter att precis har slutfört de sista föreläsningarna på delkurs 3, den tidigmoderna världen, funderar jag en hel del på hur historien upprepar sig i stort och hur samma misstag upprepas. Vi avslutade med en intressant dag om franska revolutionen och en stor del av min personliga eftertanke handlar om hur folk alltid vill ha svar på frågan "Varför?". Ett dukat bord med missväxt, svajande ekonom, politiska och sociala orättvisor låg till grund för revolutionen men det fanns ingen liten mustaschprydd man som satt på sin kammare, planerade och genomförde allt. Ändå är den frågan något många vill veta, vad är den yttersta anledningen, vad var det som startade allt. Här fanns inget skott i Sarajevo som folk kan peka på, även om jag  tror att den konflikten hade inträffat ändå om än senare.

En annan intressant del var hur Robespierre började avrätta folk som var emot revolutionen, trots att han själv var emot dödsstraff inledningsvis. Det som förundrar mig med folk som väljer att massavrätta andra är hur de kan missa at överväga att de själva troligen kommer hamn under bilan på giljotinen. Överallt genom historiens gång ser man personer som gjort liknande, mördat sig till troner och avrättat för att sedan själva åka på en "omgång".

Robespierre, ledare för Välfärdsutskottet under Skräckväldet i Frankrike


Vi hann precis titta lite på herr Napoleon och hans bedrifter i Europa. Precis som Karl XII och Hitler blev han tillbakapressad och fick det tufft mot den ryska vintern. Framförallt kan man undra hur Hitler planerade eftersom han hade två lysande exempel på hur det kunde gå när man gick in i den bitande kylan i Ryssland. Det är bra reklam för historiestudier, vill du ta över världen bör du vara beläst.
För att besvara högstadieelevers ständiga fråga som lyder "varför ska vi kunna det här" så blir mitt genmäle detta:

För att undvika att göra samma misstag åter och åter genom människans tid på jorden. För att kunna ta ställning mot orättvisor som uppkommer om och om igen i olika form. Man bör ibland ta sig tid att blicka både bakåt såväl som framåt.

 “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”

-Albert Einstein

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar