Populära inlägg

torsdag 17 november 2011

Sanningen om Israel-Palestinakonflikten

Många experter och statsvetare har försökt analysera och fundera fram en lösning på konflikten i "det heliga landet". Givetvis är det en mångfacetterad konflikt som man kan se på olika sätt och hävda sin rätt i sammanhanget. Det är alltid ett lätt svar att ge att man blivit tilldelad ett land av Gud, ibland uppstår dock problemet att olika gudar ger sina olika löften beroende på bekännelser.
Ett intressant exempel är att arméer ber till gudar innan fältslag och ber om seger. Är det starkast eller "bäst" gud som vinner eller är det en ond gud som fornnordiska Loke som tyckte om att hitta på sattyg och driva med folk? På detta har jag givetvis inget svar.

När det gäller huvudfrågan i dagens bloggartikel som behandlar konflikten mellan Israel och Palestina så har jag hittat lite intressanta saker i Bibeln. Vi återvänder i ett huj så långt som till tiden för Gamla Testamentet.

Under erövringen av Kanaans land genomförde Israels barn en hel mängd blodbad och massakrer, tillexempel i Jericho där man avrättade gamla som unga, djur som får oxar och åsnor. Man lät dem smaka på svärdseggen. (Josua 6:21).

Resterna av Jericho, en av världens första städer


I ett tal som just profeten Josua håller till Israels barn uppmanar han dem, för att inte falla i onåd hos herren, inte låta några kvarvarande folk stanna kvar utan låta även dem hamna på svärdseggen. Om man inte gjorde detta skulle de kvarvarande "bliva ett gissel för edra sidor och taggar i edra ögon, till dess I bliven utrotade ur detta goda land som Herren eder Gud givit eder".

Israelerna lydde inte utan lät Palestinierna befinna sig kvar och man beblandade sig även med dem.
Med andra ord är det ganska enkelt att se ursprunget och lösningen på konflikten. Israels barn gjorde inte som Gud sa så därför kommer det med andra ord gå dåligt för dem. Vore det inte enklast att acceptera att man enligt Gud skulle bli utdrivna och förlora landet eftersom det står i Bibeln. Den kanske bara i och för sig gäller ibland, jag är ju varken statsvetare eller bibeltolkare så det är svårt för mig att veta. Jag kan nog bara med säkerhet säga att det kommer ta ett tag till det blir fred och lugn i världen.


"Bara de döda har sett krigets slut"

-Platon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar