Populära inlägg

måndag 14 november 2011

Bartolomeinatten

En före detta elev citerade nyligen Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna. I november förra året uttryckte Jimmie "det är inte mitt parti som tagit initiativ till rasbiologisk forskning eller tvångssterilisering av människor" i en konversation med Mona Sahlin.  Jag tror att han syftar på rasbiologiska institutet i Uppsala på 1920 talet där socialdemokrater och bondeförbundare tog initiativet.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna


Jag är osäker på om han hade någon inblick i att SD inte existerade på den tiden och att troligen Mona Sahlin heller inte gjorde det om hon inte ljugit om sin ålder.

De likheter som man kan finna med 20 och 30 talets Europa är framförallt den ekonomiska krisen, som många förutspår kommer förvärras. Troligen kommer Grekland mer eller mindre strunta i att betala av sin statsskuld som man tidigare sett i historiens gång med bland annat Spanien.

Vi såg i senaste valet att SDs ställning stärktes och de fick plats i riksdagen. Kommer vi med tanke på hårdare tider se ett ännu mer utbrett stöd till dom i valet 2014 är en fråga som man bör följa med spänning. Det är dock en "tradition" och en förenkling att säga att under tider av kris, har man vänt arga ögon mot syndabockar inom landets gränser. Vi glömmer ofta när vi studerar historia, att 1900 talets början inte alls är speciellt långt borta och tror att det som hände då endast är något som finns i böcker. Drar man det ännu längre slutade inte andra världskriget förrän 1945, lite styvt 65 år sedan.

Min högst personliga åsikt är att jag hellre tar 10 skinnskallar än välutbildade personer med kostym som använder fina formuleringar för att säga något helt annat. Det är viktigt att diskutera och lyfta fram SD lika mycket i media som de andra partierna. Ut med allt i ljuset så att säga.

 Det tål att fundera på och ta en vettig ställning på inför valet 2014 som kan kännas avlägset på ett sätt men som kommer bli så viktigt.

I sin undran om bloggrubriken man kan säga följande. Bartolomeinatten inträffade i Frankrike 1572 och var ett systematiskt slaktande av Hugenotterna, protestanter. Under denna natten avrättades 3000 personer på Paris gator. Männens könsdelar skars av och hängdes upp, folk halshöggs och gravida kvinnor fick magarna uppskurna. Ordet massaker härstammar från franskan massacre, som innan bara syftade på djurslakt, och som började användas efter detta. Konflikten handlade om religiöst oliktänkande i Frankrike.

Som en världsmedborgare är det viktigt att ta kloka, vettiga beslut för att motverka Bartolomeinätter, Kristallnätter och allmän okunskap och förtryck. Det börjar alltid med den enskilda personen och bara du och jag kan bestämma vad vi själva tycker.

Jag lämnar er med ett kort lästips:

Varför inte döda dem allihop? 

av Daniel Chirot och Clark McCauley

En mycket intressant bok som tar upp olika aspekter kring folkmord genom tiden. En oerhört intressant och tillika skrämmande avhandling.

3 kommentarer:

  1. Den avhandlingen har jag i min privata samling, liksom Harald Weizers "Gärningsmän" om hur vanliga tyska män förvandlades till folkmördare.

    Skall inte glömma Patrick Bucklands "A History of Nothern Ireland imorgon. I promise, cross my heart and hope to die...

    SvaraRadera
  2. På tal om rasbiologi så är ju Carl von Linné en ganska intressant figur.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2880&artikel=1433155

    Namnet Linnéuniversitetet känns inte helt genomtänkt alla gånger

    SvaraRadera
  3. Intressant med kommentarer och tackar för låneböckerna Per. Jag ska undersöka Linné lite mer och återkomma. En parentes är att man först när man kom till Nya Världen var osäker på om indianerna verkligen var människor. Påven fastslog dock det i ett dekret. Rasbiologi VAR vanligt.

    SvaraRadera