Populära inlägg

fredag 11 november 2011

Revolution

Denna spännande dag 11-11-11 är vi fortfarande vid livet. Spännande hur man än ser på det som sagt var, men dagen är inte över än.


Dagen inleds med att slå upp den lokala tidningen, Barometern, och läsa om alla intressanta händelser. Förutom tvister om elevers betyg och liknande hittar jag en artikel om att Mönsterås kommun i sin vishet har bestämt sig för att ge bidrag till pendlare som reser till Kalmar. Man hade tidigare ett årskortsbidrag på 500 kr som blev avskaffat och nu har man filat ihop ett nytt. Reser man för 2500 kr/år får man 250 kr i bidrag. Ett sådant gigantiskt bidrag gör att det genast blir att man väljer att åka kollektivt. Tidigare i månaden var det snyftartiklar om hur småkommuner minskar och Kalmar som centralort ökar. Inte helt oväntat eftersom man får ge 980/månad bara för kollektivtrafik till Kalmar om man studerar. Lägger man då till att hyran i Mönsterås ligger i samma nivå som i centralorten så kan man förstå flytten rent matematiskt.

I ett härligt mail från arbetsförmedlingen hittar man även nyheter om att hårdare tider förväntas. Arbetslösheten förväntas öka. Varsel om uppsägning har även de markant ökat senaste tiden.

En högst personlig fundering är när det kommer slå tillbaka på universitetsstudier? När kommer folk tappa tron och lusten att studera för att skaffa framtida inkomst och arbete? Det nya studielånssystemet som funnits i ett par år är inte lika lukrativt för de studerande heller, men visst förstår man att staten vill ha tillbaka pengarna de lånar ut.

Generellt har klimatet i skolorna blivit hårdare och kraven på eleverna har ökat men något för att vi inte når fram på samma sätt som för ett tiotal år sedan. Svaret blev ett ökat krav på examen och behörighet. Det är ett ganska klassiskt svenskt svar som utdelas på ett snabbt sätt, kanske inte för att lösa ett faktiskt problem utan mer för, enligt min egen eventuella villfarelse, hålla ryggen fri. Min personliga övertygelse är att vi inte kommer se ökad måluppfyllelse utan snarare en ganska likvärdig. Fundera istället på hur undervisning ska bedrivas och vad som väcker lusten till att göra något vettigt i elevernas hjärnor.

Vi är inne med fotsteg på 2000 talet, mer än en tiondel av detta århundrade har passerat. För 100 år sedan stod vi på tröskeln till ett av århundrades stora krig och mindre konflikter blossade i världen 1912. Det kan tyckas som länge sedan men i det stora hela, inte.

Våra stapplande steg in i framtiden är spännande att följa, håll ögonen öppna.

"Where the people fear the government you have tyranny. Where the government fears the people you have liberty."

-John Basil Barnhill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar