Populära inlägg

onsdag 9 november 2011

Praktiska Inka-indianer

Under den nuvarande kursen, den tidigmoderna tiden, har vi precis avhandlat en del av världen och historien som jag inte var speciellt bevandrad i. Sydamerikas tidiga kulturer såsom Inka, Aztek och Maya och deras trevliga bekantskap med de europeiska turisterna var ämnet ett par timmar.

Framförallt fastnade jag för just Inka-kulturen. För att beskriva det enkelt sysslade man en del med människooffer, ganska otrevligt, samt hyllade sin ledare, den så kallade Inkan, in absurdum. Även efter dennes död fortsatte Inkan spela stor betydelse. Man såg till att bevara honom väl och lät donera en stor mängd bördig mark så han hade någonstans att vistas på efter frånfället. Man såg även till att bära omkring Inkan så att han kunde delta på olika tillställningar och middagar á la Norman Bates.


Norman Bates. Eventuellt inspirerad av Inka-kulturen


Släkten till Inkan inkasserade, ordvits, likvida medel för att ta hand om mark och "liket". En person med lite slutledningsförmåga inser snabbt att det kommer ställa till problem då det kommer nya Inkor vad tiden lider. Marken i riket konsumerades snabbare än vad kunde ersättas och det fanns lite plats att odla på. Genomtänkt? Kanske inte. Som "tur" är kom Fransisco Pizzarro och fixade till situationen men mer om detta någon annan gång.

Som en parentes kan sägas att en stor rymdsten passerade mellan Terra och Luna inatt. Hade den träffat oss  hade vi varken behövt bry oss om Pizzarro, Inkor eller andra spännande saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar