Populära inlägg

onsdag 30 november 2011

Missade tillbakablickar

Efter att precis har slutfört de sista föreläsningarna på delkurs 3, den tidigmoderna världen, funderar jag en hel del på hur historien upprepar sig i stort och hur samma misstag upprepas. Vi avslutade med en intressant dag om franska revolutionen och en stor del av min personliga eftertanke handlar om hur folk alltid vill ha svar på frågan "Varför?". Ett dukat bord med missväxt, svajande ekonom, politiska och sociala orättvisor låg till grund för revolutionen men det fanns ingen liten mustaschprydd man som satt på sin kammare, planerade och genomförde allt. Ändå är den frågan något många vill veta, vad är den yttersta anledningen, vad var det som startade allt. Här fanns inget skott i Sarajevo som folk kan peka på, även om jag  tror att den konflikten hade inträffat ändå om än senare.

En annan intressant del var hur Robespierre började avrätta folk som var emot revolutionen, trots att han själv var emot dödsstraff inledningsvis. Det som förundrar mig med folk som väljer att massavrätta andra är hur de kan missa at överväga att de själva troligen kommer hamn under bilan på giljotinen. Överallt genom historiens gång ser man personer som gjort liknande, mördat sig till troner och avrättat för att sedan själva åka på en "omgång".

Robespierre, ledare för Välfärdsutskottet under Skräckväldet i Frankrike


Vi hann precis titta lite på herr Napoleon och hans bedrifter i Europa. Precis som Karl XII och Hitler blev han tillbakapressad och fick det tufft mot den ryska vintern. Framförallt kan man undra hur Hitler planerade eftersom han hade två lysande exempel på hur det kunde gå när man gick in i den bitande kylan i Ryssland. Det är bra reklam för historiestudier, vill du ta över världen bör du vara beläst.
För att besvara högstadieelevers ständiga fråga som lyder "varför ska vi kunna det här" så blir mitt genmäle detta:

För att undvika att göra samma misstag åter och åter genom människans tid på jorden. För att kunna ta ställning mot orättvisor som uppkommer om och om igen i olika form. Man bör ibland ta sig tid att blicka både bakåt såväl som framåt.

 “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”

-Albert Einstein

söndag 27 november 2011

Höstens mörker

I höstens mörker har en stor fotbollsprofil lämnat scenen och sin familj bakom sig. Den walesiska förbundskaptenen Gary Speed, 42 år gammal, har avlidit. Nyheterna som visats under dagen pekar på att han har valt att avsluta sitt eget liv. Orsaken är okänd hittills och familjen har bett att lämnas ifred.

Två Newcastle-legender. Sir Bobby och Gary Speed.


Denna årstiden tvingar fram det mörkast och ibland värsta hos många människor.
Det är nio månader sen min bror gick bort på samma sätt, sorgen har djupa spår hos hans närstående. För min egen del går det inte en dag utan att jag funderar på om jag kunde gjort något annat, funnits där någon gång när det behövdes. Sanningen är att jag aldrig gjorde det.
Mitt råd blir därför, ta hand om er, våga prata med era närmaste och era vänner eftersom alla kan ha det tungt ibland.

fredag 25 november 2011

Förenklad sanning

När jag själv hade nöjet att gå i skolan, alltså på högstadiet, hade vi som sig bör både bra och dåliga lärare. Jag minns mest en stenhård kvinna som undervisade mig i historia och svenska. På den tiden handlade det inte om gullande och en social verksamhet, i alla fall inte i min lärares fall. Det handlade om ren och skär utbildning. Man kan både berömma och kritisera hennes tillvägagångssätt. I mitt fall, eftersom jag hade lätt för ämnena, så fungerade det bra och jag hade både roligt och blev upplyst. De som hade det lite tuffare i skolan hade inte samma behagliga resa tål att säga. Skillnaden mellan henne och de lärare jag haft möjligheten att jobba med var, förutom kunnandet och inställningen, att hon troligen levde för ämnet.

Den gamla skolans lärare var som jag uppfattade det mer endast lärare och troligen mer intresserade av själva ämnet. Dagens lärare brottas med annan dokumentation, större press från omvärlden och en hel mängd socialt arbete. Energin att utvecklas och vara intresserad av sitt ämne måste bara drabbas och hamna på sparlåga. En uppfattning som jag har hört från många ex-kollegor är att de egentligen till största del vill syssla med undervisning vilket är något som tål att tänka på för skolledare och skolchefer.  Jag antar att även utbildningsminister Björklund har en del att fundera på.


Jan Björklund


En problematik man kan ställas inför om man inte ger lärarna utrymme att arbeta som just lärare kan bli att man tappar utveckling och fortbildningen i ämnet. Jag kan ge ett praktiskt exempel taget från historians underbara värld. När man pratar om den industriella revolutionen i England säger man ofta lite förenklat att skiftesrefomerna gjorde att jordbrukets produktivitet ökade i samband med detta. Läser man lite ny litteratur så visar det att produktiviteten snarare började öka innan skiftesreformerna och att även oskiftade byar kunde ta del av nya odlingstekniker. Det är något man missar och inte kan ta ställning till om man inte läser nytt material. Måhända ingen stor detalj men man kan ge fler exempel.
(Söderberg, J. Vår världs ekonomiska historia D1)

Man kan se det på två sätt. Antingen att lärarna är lata och ointresserade eller att de har sådana krav påsig att de inte hinner med att fortbilda och hitta egen tid att läsa in sig på nya rön. Ni väljer själva er åsikt, jag har min ganska klar för mig efter ett par år inom utbildningsväsendet. Jag tror, men hoppas att jag har fel, att vi kommer ha en stor andel utbrända lärare i framtiden.

Det är ofta man hör att lärare i Sverige har dålig status och en låg lön, jag säger snarare att man ska låta dem arbeta med det som de har valt att studera till. Det är upp till skolchefer och skolledare att skapa förutsättning för lärarna att utvecklas och ge elever möjlighet till en god framtid.

onsdag 23 november 2011

Warrior

Idag blir det bara ett kort, snabbt inlägg i bloggen. Jag har precis lyckats se filmen Warrior och jag kan bara säga så att delas det inte ut en Oscar till någon i rollbesättningen är det oerhört underligt. Bandet The National står till tjänst med två otroligt passande låtar i Start a war och About today. Nick Nolte, Tom Hardy och Joel Edgerton gör riktigt bra porträtt av en manglad, krossad familj. Jag ska inte avslöja för mycket men filmen berörde mig på ett personligt plan och väckte känslor som för det mesta lurar under ytan. Om ni känner mig så förstår ni nog. Har ni möjlighet hoppas jag ni ser filmen.







Som sagt var, idag ett mycket kort inlägg. På fredag kastar jag in ett lite längre om mina tankar på hur skolan förenklar lite saker från svunnen tid.

måndag 21 november 2011

Eulogi

I lördags natt gick den svenska komikern Lasse Brandeby bort i cancer, tragiskt och mycket tråkigt. Själv är jag uppväxt med Kurt Olsson och hans galna teckningar som skapade många skratt framför TV:n.




Det är lite precis som när Stefan Liv och hans ryska hockeylag störtade efter start för ett par månader sedan. Det blir en nationssorg och livet blir påtagligt för folk och alla påminns om sin egen dödlighet vilket känns både underligt och skrämmande. Samtidigt som folk dör av svält och inbördeskrig runt om i världen blir man mer bestört när en hockeymålvakt eller en svensk komiker avlider.  Är det verkligen så underligt?
 Det är ett argument som många driver hårt, att alla personer har lika värde och att man inte ska sörja den ena eller den andra mer. Tänker man dock steget längre så är det fullt naturligt att man engagerar sig i sin släkt, sina vänner och det som känns omedelbart närmare än saker på andra sidan jordklotet. Annars hade världen inte fungerat. För ungefär ett år sedan drabbades jag själv av en närståendes bortgång, en ung människa som försvann alldeles för tidigt. Jag kan gå i ed på att det tar mer när en bror försvinner, en pappa dör i en flygkrasch eller en svensk underhållare lämnar oss än något som händer på en avlägsen plats. Givetvis är det min egen känsla.

Dom säger att vi människor hänger upp oss mer på negativa händelser och att det är de som formar oss snarare än de positiva sakerna vi upplever. Det korta man kan säga nu när höstmörkret kryper oss närmare är att man alltid bör försöka ändra på det, att ta vara på de goda stunderna och skratten, de glada tiderna och gångerna man lyckas.

Eulogi kommer från grekiskan, betyder goda ord eller lovtal. Något som hålls för en person som gått bort och lämnat oss.

Med andra ord säger jag, denna höstkväll, tack Lasse för skratten. Tack brorsan för låtarna jag lyssnar på ikväll och även Stefan för räddningarna i Tre Kronor.

torsdag 17 november 2011

Sanningen om Israel-Palestinakonflikten

Många experter och statsvetare har försökt analysera och fundera fram en lösning på konflikten i "det heliga landet". Givetvis är det en mångfacetterad konflikt som man kan se på olika sätt och hävda sin rätt i sammanhanget. Det är alltid ett lätt svar att ge att man blivit tilldelad ett land av Gud, ibland uppstår dock problemet att olika gudar ger sina olika löften beroende på bekännelser.
Ett intressant exempel är att arméer ber till gudar innan fältslag och ber om seger. Är det starkast eller "bäst" gud som vinner eller är det en ond gud som fornnordiska Loke som tyckte om att hitta på sattyg och driva med folk? På detta har jag givetvis inget svar.

När det gäller huvudfrågan i dagens bloggartikel som behandlar konflikten mellan Israel och Palestina så har jag hittat lite intressanta saker i Bibeln. Vi återvänder i ett huj så långt som till tiden för Gamla Testamentet.

Under erövringen av Kanaans land genomförde Israels barn en hel mängd blodbad och massakrer, tillexempel i Jericho där man avrättade gamla som unga, djur som får oxar och åsnor. Man lät dem smaka på svärdseggen. (Josua 6:21).

Resterna av Jericho, en av världens första städer


I ett tal som just profeten Josua håller till Israels barn uppmanar han dem, för att inte falla i onåd hos herren, inte låta några kvarvarande folk stanna kvar utan låta även dem hamna på svärdseggen. Om man inte gjorde detta skulle de kvarvarande "bliva ett gissel för edra sidor och taggar i edra ögon, till dess I bliven utrotade ur detta goda land som Herren eder Gud givit eder".

Israelerna lydde inte utan lät Palestinierna befinna sig kvar och man beblandade sig även med dem.
Med andra ord är det ganska enkelt att se ursprunget och lösningen på konflikten. Israels barn gjorde inte som Gud sa så därför kommer det med andra ord gå dåligt för dem. Vore det inte enklast att acceptera att man enligt Gud skulle bli utdrivna och förlora landet eftersom det står i Bibeln. Den kanske bara i och för sig gäller ibland, jag är ju varken statsvetare eller bibeltolkare så det är svårt för mig att veta. Jag kan nog bara med säkerhet säga att det kommer ta ett tag till det blir fred och lugn i världen.


"Bara de döda har sett krigets slut"

-Platon

måndag 14 november 2011

Bartolomeinatten

En före detta elev citerade nyligen Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna. I november förra året uttryckte Jimmie "det är inte mitt parti som tagit initiativ till rasbiologisk forskning eller tvångssterilisering av människor" i en konversation med Mona Sahlin.  Jag tror att han syftar på rasbiologiska institutet i Uppsala på 1920 talet där socialdemokrater och bondeförbundare tog initiativet.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna


Jag är osäker på om han hade någon inblick i att SD inte existerade på den tiden och att troligen Mona Sahlin heller inte gjorde det om hon inte ljugit om sin ålder.

De likheter som man kan finna med 20 och 30 talets Europa är framförallt den ekonomiska krisen, som många förutspår kommer förvärras. Troligen kommer Grekland mer eller mindre strunta i att betala av sin statsskuld som man tidigare sett i historiens gång med bland annat Spanien.

Vi såg i senaste valet att SDs ställning stärktes och de fick plats i riksdagen. Kommer vi med tanke på hårdare tider se ett ännu mer utbrett stöd till dom i valet 2014 är en fråga som man bör följa med spänning. Det är dock en "tradition" och en förenkling att säga att under tider av kris, har man vänt arga ögon mot syndabockar inom landets gränser. Vi glömmer ofta när vi studerar historia, att 1900 talets början inte alls är speciellt långt borta och tror att det som hände då endast är något som finns i böcker. Drar man det ännu längre slutade inte andra världskriget förrän 1945, lite styvt 65 år sedan.

Min högst personliga åsikt är att jag hellre tar 10 skinnskallar än välutbildade personer med kostym som använder fina formuleringar för att säga något helt annat. Det är viktigt att diskutera och lyfta fram SD lika mycket i media som de andra partierna. Ut med allt i ljuset så att säga.

 Det tål att fundera på och ta en vettig ställning på inför valet 2014 som kan kännas avlägset på ett sätt men som kommer bli så viktigt.

I sin undran om bloggrubriken man kan säga följande. Bartolomeinatten inträffade i Frankrike 1572 och var ett systematiskt slaktande av Hugenotterna, protestanter. Under denna natten avrättades 3000 personer på Paris gator. Männens könsdelar skars av och hängdes upp, folk halshöggs och gravida kvinnor fick magarna uppskurna. Ordet massaker härstammar från franskan massacre, som innan bara syftade på djurslakt, och som började användas efter detta. Konflikten handlade om religiöst oliktänkande i Frankrike.

Som en världsmedborgare är det viktigt att ta kloka, vettiga beslut för att motverka Bartolomeinätter, Kristallnätter och allmän okunskap och förtryck. Det börjar alltid med den enskilda personen och bara du och jag kan bestämma vad vi själva tycker.

Jag lämnar er med ett kort lästips:

Varför inte döda dem allihop? 

av Daniel Chirot och Clark McCauley

En mycket intressant bok som tar upp olika aspekter kring folkmord genom tiden. En oerhört intressant och tillika skrämmande avhandling.

fredag 11 november 2011

Revolution

Denna spännande dag 11-11-11 är vi fortfarande vid livet. Spännande hur man än ser på det som sagt var, men dagen är inte över än.


Dagen inleds med att slå upp den lokala tidningen, Barometern, och läsa om alla intressanta händelser. Förutom tvister om elevers betyg och liknande hittar jag en artikel om att Mönsterås kommun i sin vishet har bestämt sig för att ge bidrag till pendlare som reser till Kalmar. Man hade tidigare ett årskortsbidrag på 500 kr som blev avskaffat och nu har man filat ihop ett nytt. Reser man för 2500 kr/år får man 250 kr i bidrag. Ett sådant gigantiskt bidrag gör att det genast blir att man väljer att åka kollektivt. Tidigare i månaden var det snyftartiklar om hur småkommuner minskar och Kalmar som centralort ökar. Inte helt oväntat eftersom man får ge 980/månad bara för kollektivtrafik till Kalmar om man studerar. Lägger man då till att hyran i Mönsterås ligger i samma nivå som i centralorten så kan man förstå flytten rent matematiskt.

I ett härligt mail från arbetsförmedlingen hittar man även nyheter om att hårdare tider förväntas. Arbetslösheten förväntas öka. Varsel om uppsägning har även de markant ökat senaste tiden.

En högst personlig fundering är när det kommer slå tillbaka på universitetsstudier? När kommer folk tappa tron och lusten att studera för att skaffa framtida inkomst och arbete? Det nya studielånssystemet som funnits i ett par år är inte lika lukrativt för de studerande heller, men visst förstår man att staten vill ha tillbaka pengarna de lånar ut.

Generellt har klimatet i skolorna blivit hårdare och kraven på eleverna har ökat men något för att vi inte når fram på samma sätt som för ett tiotal år sedan. Svaret blev ett ökat krav på examen och behörighet. Det är ett ganska klassiskt svenskt svar som utdelas på ett snabbt sätt, kanske inte för att lösa ett faktiskt problem utan mer för, enligt min egen eventuella villfarelse, hålla ryggen fri. Min personliga övertygelse är att vi inte kommer se ökad måluppfyllelse utan snarare en ganska likvärdig. Fundera istället på hur undervisning ska bedrivas och vad som väcker lusten till att göra något vettigt i elevernas hjärnor.

Vi är inne med fotsteg på 2000 talet, mer än en tiondel av detta århundrade har passerat. För 100 år sedan stod vi på tröskeln till ett av århundrades stora krig och mindre konflikter blossade i världen 1912. Det kan tyckas som länge sedan men i det stora hela, inte.

Våra stapplande steg in i framtiden är spännande att följa, håll ögonen öppna.

"Where the people fear the government you have tyranny. Where the government fears the people you have liberty."

-John Basil Barnhill

torsdag 10 november 2011

11-11-11

Imorgon är det dagen som borde få undergångsprofeter och skribenter på Aftonbladet att gotta sig. Som alla känner till är det nämligen 11 november 2011, alltså 11-11-11. Man kan då fråga sig vad jag menar med detta?

Genom tiderna har numerologi varit viktigt för diverse sekter och trosuppfattningar. Det gamla otursnumret 13 känner folk till väl men  inte alla vet att det härstammar från antalet som deltog på den sista måltiden med Jesus och lärjungarna. Eftersom Jesus, enligt Bibeln, så småningom blev förråd och korsfäst tolkas 13 som ett otursnummer.

Om man då vänder sig tillbaka till talet 11 så hittar numerologer ofta ett samband med slutet för Maya-indianernas tideräkning 21/12-2012. Adderar man dessa siffror får man vips siffran 11, 2+1+1+2+2+0+1+2=11. Givetvis har många av dessa kulter satt det i samband med jordens undergång, en av de mest intressant saker man kan diskutera. Diskussionen har bedrivits av personer som hävdat att det tittat på klockan vid just 11:11 eller då 23:11 och av någon anledning funnit det oerhört intressant.
En sak som dock kan väcka mitt intresse är att vintersolståndet 2012 inträffar just 21/12, 11:11 universaltid.
Det mest spektakulära är dock att just Aftonbladet inte hoppat på och uppmärksammat detta efter sina artiklar om undergångsprofeten Harold Camping.

En mindre utvikning för övrigt är deras artikel om Anonymous som hotade hacka Facebook den 5 november.

Artikel här

Nämnas bör att 5 november är Guy Fawkes day, dagen då mannen Guy Fawkes försökte spränga parlamentet i den s.k. krutkonspirationen 1605. Ett spratt eller ett misslyckat hackningsförsök?







Oavsett läge kan man säga att morgondagen kommer ge en del svar på huruvida det bara är helgen som börjar eller något helt annat. Håll utkik efter naturkatastrofer eller ärliga politiker som tyder på att något är fel.

Ha en trevlig helg, om den nu inträffar....

onsdag 9 november 2011

Praktiska Inka-indianer

Under den nuvarande kursen, den tidigmoderna tiden, har vi precis avhandlat en del av världen och historien som jag inte var speciellt bevandrad i. Sydamerikas tidiga kulturer såsom Inka, Aztek och Maya och deras trevliga bekantskap med de europeiska turisterna var ämnet ett par timmar.

Framförallt fastnade jag för just Inka-kulturen. För att beskriva det enkelt sysslade man en del med människooffer, ganska otrevligt, samt hyllade sin ledare, den så kallade Inkan, in absurdum. Även efter dennes död fortsatte Inkan spela stor betydelse. Man såg till att bevara honom väl och lät donera en stor mängd bördig mark så han hade någonstans att vistas på efter frånfället. Man såg även till att bära omkring Inkan så att han kunde delta på olika tillställningar och middagar á la Norman Bates.


Norman Bates. Eventuellt inspirerad av Inka-kulturen


Släkten till Inkan inkasserade, ordvits, likvida medel för att ta hand om mark och "liket". En person med lite slutledningsförmåga inser snabbt att det kommer ställa till problem då det kommer nya Inkor vad tiden lider. Marken i riket konsumerades snabbare än vad kunde ersättas och det fanns lite plats att odla på. Genomtänkt? Kanske inte. Som "tur" är kom Fransisco Pizzarro och fixade till situationen men mer om detta någon annan gång.

Som en parentes kan sägas att en stor rymdsten passerade mellan Terra och Luna inatt. Hade den träffat oss  hade vi varken behövt bry oss om Pizzarro, Inkor eller andra spännande saker.

Att blogga

Tanken med den här lite mer seriösa bloggen är att uppmärksamma saker som sker i vår omvärld. I och med mina nuvarande mål och studier på Linnéuniversitetet i Historia, kommer en del saker dyka upp som inte hör hemma i vår nutid.

Det jag inleder med att uppmärksamma är helt enkelt en blomma som jag upptäckt via televisionens underbara värld och sedan forskat lite kring.
Legenden kring the Cherokee Rose utspelar sig under en tvångsflyttning av urinvånare i Georgia, Förenta staterna.

Eftersom befolkningen ökade dramatiskt pressade man urinvånarna, indianerna, längre ut mot "frontierland". Man flyttade så pass stora befolkningsskaror under hårda förhållanden att fler dog. Det är viktigt att förstå att tiden detta hände var under 1830 talet. Det sägs att efter denna tiden och mödrars tårar, växer det en vacker vit ros längs vägen de vandrade. De engelska nybyggarna som bosatte sig i Nya Världen genomförde tillsammans med militärmakten ett folkmord, enligt min åsikt, på de som de mötte där.







                                                                    Rosa laevigata