Populära inlägg

tisdag 27 mars 2012

Död och hjältemod under Spaniens sol

Idag är det tillbaka till grunden när det gäller bloggskrivandet, trots att de absolut högsta läsarsiffrorna dyker upp när inläggen handlar om alkohol eller jordens undergång är det inte möjligt att endast dryfta sådana ämnen. Idag blir det dock något snarlikt, en kort berättelse om hjältemod och övertygelse.

Under 1930-talets Europa blåste nationalistiska och fascistiska vindar genom många länder. Hitler hade la Tyskland under sig och utropade sig till Führer und Reichskanzler 1934, Benito Mussolini kallade sig för Il Duce i Italien och i Spanien fanns Fransisco Franco. 1939 tågade Franco in i Madrid, som segrare, tack vare stöd från Italien och Tyskland. På den andra sidan återfanns frivilligkårer från andra delar av världen, bland annat 15 Brigada internacional, som hade en avdelning kallad Connellys Column. Namnet kom efter den irländska frihetskämpen James Connelly, som avrättades av engelska trupper i påskupprorets efterdyningar.
80 frivilliga irländare, under ledning av Frank Ryan, kom för att kämpa för de vänsterideal de trodde på och mot Francos fascism. Förutom irländare bestod brigaden av frivilliga från Nord och Sydamerika. När det gällde irländarna så återfanns de som var lojala mot den protestantiska tron på Francos sida och sen Connellys column på den vänstra sidan, med katolska traditioner. Kampen som tidigare bedrivits på den gröna ön kom att fortsätta på andra stränder och på andra fält.
Connellys column led svåra förluster i slaget vid Jarama 1937.
Connellys column
Det är alltid intressant att följa personer som väljer att stå upp för sin tro och sina ideal. Det finns ytterligare ett exempel, St Patricios Battalion. Frivilliga irländare och tyskar som slogs på den mexikanska sidan under kriget mot USA. Den katolska tron förenade dem även i detta fallet och de irländska soldaterna betraktas fortfarande som folkhjältar i Mexiko.
Oavsett vilken tro man har eller vilka ideal man kämpar för, så länge de inte premierar förtryck eller orättvisor, är den kampen och viljan något som jag starkt beundrar. Personer som James Connelly, Michaels "Big Fellah" Collins och Jon Riley fängslar mig enormt mycket. I svåra tider är det extra modigt att göra deras uppoffringar då de inte bara innebar att sätta in en summa pengar till Världsnaturfonden. Det finns fortfarande kamp att utkämpa för mänskliga rättigheter och mot orättvisor vilket jag tänker ta chansen att göra innan jag kastar in handduken för gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar