Populära inlägg

onsdag 7 mars 2012

Världspolis pensioneras?

Innan andra världskriget led USA av den stora depressionen och i princip allt handlade om att försöka vända den hemska ekonomiska sjukdom som landet led av. Det innebar att när det började osa svavel och vapnen laddades återigen i Europa så stod en av de absolut största nationerna utanför och tog inte ställning. När kriget rasade i Europa stod fortfarande USA utanför och förde sin isolationspolitik och trodde att det skulle innebära att man undvek problem. Uppvaknandet blev brutalt då Japan angrep Pearl Harbor 7 december 1941. Genom detta sögs USA med i kriget och blev tungan på vågen som besegrade Tyskland och Japan.
Bild på Pearl Harbor från ett japanskt bombplan
 Med detta lärde sig också USA, enligt deras egen uppfattning, en läxa som innebar att man skulle vara preventiv snarare än passiv när det gällde konflikter som kunde komma hota landet.
Truman-doktrinen skapades i vilken man svor att man skulle hjälpa frihetstörstande länder och bekämpa kommunismen i världen.

Harry S. Truman, USAs president 1945-1953
Det kalla krigets tid följde med konflikter som Korea-kriget, Vietnam-kriget och missilkrisen på Kuba för att nämna ett par. USA såg sin plikt att ingripa i de konflikter och i de länder där de såg det nödvändigt att bevara eller skapa demokrati. Det obehagliga i kråksången är dock att fel skäl ibland användes för att intervenera vilket orsakat negativa röster om USAs roll som världspolis.
USAs egen ekonomi sviktar, vilket nämnts tidigare i bloggen, och möjligheten att ingripa, på gott och ont, kommer minska. De som säger att FN kan skicka trupper till oroshärdar är pinsamt omedvetna om att de inte förfogar över en egen armé utan de stridande trupperna tillhandahålls av medlemsländer.
Jag tror att de som klagat på USAs inblandning i andra länders angelägenheter kommer få som de vill inom ett par år. Det finns ett par exempel på misslyckade försök från världspolisen sida som t ex inblandningen och sökandet efter WMDs, weapons of mass destruction, i Irak men sanningen, enligt mig, är  att det inte alltid är fel att ha en stor kanon som håller saker och ting i schack.
I världspolisens tjänst?


Vilka åsikter har ni?

2 kommentarer:

  1. Om Ron Paul mot alla odds inte bara skulle vinna den republikanska nomineringen utan också ett presidentval kommer vi se detta realiseras, vilket torde vara det första riktiga avsteget från den urspungliga Trumandoktrinen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir intressant att följa en vacklande jätte de närmsta åren..helt klart

      Radera