Populära inlägg

måndag 6 februari 2012

En resa till Auschwitz-Birkenau

I ett par års tid har jag, tillsammans med kollegor och elever, åkt på en resa mot Polen och arbets- och dödslägren Auschwitz och Birkenau. Nu blir det ingen mer sådan resa för egen del, i alla fall inte i den traditionella formen. Det tål dock alltid att göra en kort återblick på saker och ting. Den senaste resan vi åkte på var för lite mer än ett år sedan, i maj 2011.

Efter hårt förarbete från eleverna bar bussen iväg en måndagsmorgon, i svinottan. Efter ett par timmars bussfärd, raststopp och en tur över Öresundsbron är första stora händelsen färjöverfarten mellan Gedser-Rostock. Sjön gick vild och det var en del bleka ansikten bland eleverna, dock påverkades inte de värsta sjöbusarna bland oss. Första kvällen tillbringades på hotell i Berlin och dagen efter var det guidad rundtur som gällde bland stadens historiska sevärdheter. Tyvärr fick vi inte se Checkpoint Charlie denna omgången.

Brandenburger Tor, Berlin 2011




Floden Spree, genom Berlin. Den finaste dagen på resan 2011


Mariakyrkan i Krakow 2009
Efter en mustig dag med både shopping och ögongodis fick folk försöka få lite shut-eye i en stökig buss. Mitt i natten blickade jag ut och såg ett snötäcke i det polska landskapet, något som gav mig en besvikelse jämfört med de 25 grader vi hade gången innan. Som tur var hade det vita pudret försvunnit till kommande morgon. Onsdagens program omfattade rundtur i polska staden Krakow som har två ansikten. I förorterna en klassisk östeuropeisk stad med betong och slitna byggnader, i stadskärnan en klassisk, vacker stad som påminner en smula om Kalmar. Dock lite maffigare. Rundvandringen omfattade slottet Wawel, de judiska kvarteren och besök i en synagoga.  Till höger
är en bild på den fina kyrkan i Krakow, tagen under den betydligt varmare resan med 93:orna


 På torsdagen var det dags för resans höjdpunkt, den mörka upplevelsen att besöka Auschwitz och Birkenau. Läger som uppfördes under det andra stora världskriget med ett syfte. Att begränsa och utrota oliktänkande och judar. Det förstnämnda var ett så kallat arbetsläger, med skylten arbeit macht frei, vid ingången. De tyska orden betyder arbete ger frihet.

Foto: Klara Åkesson 2009
 Sanningen låg dock mer åt det hållet att du arbetade till du dog, det var friheten du kunde få. I Auschwitz fanns det även en mindre gaskammare och man experimenterade fram ett effektivare och mindre kostsamt sätt att avrätta människor än att skjuta dom. Birkenau, beläget ett par kilometer bort, var det rena dödslägret.

Foto: Klara Åkesson 2009
 Det enda syftet med barackerna, vakttornen, gaskamrarna och krematorierna var att systematiskt mörda människorna som åkt in genom den illavarslande porten till Birkenau.

På torsdagskvällen for ett femtiotal riktigt trötta personer hem mot Sverige, med en upplevelse i bagaget, som förhoppningsvis förändrade synen på livet. Att det finns saker att kämpa för, rättvisa och rättigheter, och saker att ta kamp emot, ondska och likgiltighet.

Ryktet har spridit sig till mig att min gamla skola kommer genomföra resan även detta år, vilket är riktigt bra. Som avslutning önskar jag alla elever en intressant resa. Se till att ta vara på varje ögonblick.

2 kommentarer:

  1. Tack för dina läsvärda betraktelser Robert. Intressant och tankeväckande! Jag hoppas få göra denna resa någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se till att ordna det..Jonas S kan säkert intresseras till en sådan resa med.

      Radera