Populära inlägg

måndag 26 december 2011

Dr Livingstone, I presume?

Den ovannämnda frasen har blivit världsberömd efter att Henry Morton Stanley, berömd upptäcksresande och äventyrare yttrade den mitt i mörkaste Afrika. Han var där och sökte efter den försvunna läkaren Livingstone. Den stora frågan man dock borde ställa sig är kanske inte vem Livingstone var utan om Stanley verkligen var den han utgav sig för.

Det man bör veta om Afrika är att flera imperialistiska stormakter höll på och hävdade sin rätt till mark där under 1800-talets slut. Kung Leopold II av Belgien var en surmulen och allvarlig herre som inte önskade annat än att lägga under sig delar av Afrika. Problematiken var dock att Belgien inte var lika mäktigt som han trodde eller ville. En kontinent fylld till bredden av naturtillgångar och slavar var något som precis alla vill ha del av. 


Kung Leopold


 


På andra sidan Atlanten fanns en man som hette Henry Stanley, trodde man i alla fall. Han var född John Rowlands, år 1841, i den lilla walesiska hamnstaden Denbigh. Han var troligen far till stadens suput och var listad som illegitimt född i kyrkoböckerna. Han var dock med stigande ålder inte speciellt nöjd med detta utan drog vidare till Amerika. Efter att ha hamnat i New Orleans och med ett par namnbyten hette han plötsligt Henry Morton Stanley. På den tiden ska man ha klart för sig att det inte var speciellt svårt att byta namn, särskilt inte om man dök upp från en annan kontinent. I hans skildringar om sin barndom återgav han olika personer, som han knappt känt, som goda vänner och förebilder. Han hann med att deltaga på båda sidorna av det amerikanska inbördeskriget.

Henry Stanley


Hans förmåga att fabulera ihop skeenden och även sin egen personlighet gav honom möjligheter i en expansiv värld. Efter ett par år var han en upptäcksresande som skildrade Afrikas vildmark och letade bland annat ovan nämnda Dr Livingstone, som han även fann. I Henry Stanley fann kung Leopold en möjlighet att få grepp om det stora Kongo-området.

Utan att säga för mycket så lyckades dom ganska väl, dock ej  till Kongolesernas fördel. Man räknar med att ungefär 10 miljoner personer försvann från jorden, både till följd av minskad nativitet och även folkmord. De berömda och skakande bilderna på personer med avhuggna händer är till stor del från Kongo. För att man skulle få använda en patron var man tvungen att uppvisa en hand. Eftersom soldaterna ville behålla ammunition högg man helt enkelt av händerna på folk. Vi kommer skriva ett kort arbete som sedan kommer finnas här till beskådan efter den 10 januari 2012. Är man intresserad av att läsa mer rekommenderas Kung Leopolds vålnad av Adam Hochschild.

Det intressanta i fallet är hur en person som Henry Stanley lyckades, dels med att ljuga ihop sin egen identitet och även med att binda samman ett stort rike åt den surmulna kung Leopold. Ur en mytomans berättelser föddes ett av världshistoriens största folkmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar